Telegram Nedir ve Neden Kullanmalısınız?
Telegram Nedir ve Neden Kullanmalısınız?
Telegram dünyanın en popüler mesajlaşma servisleri arasında yer alsa da hala bunun ne anlama geldiğini bilmeyen birçok kişi var. Çevrimiçi gizlilik ve güvenlikle ilgili tartışmalarda uygulamanın adı sıklıkla atlanıyor, ancak tüm mesajlaşma uygulamaları güvenli değil mi? WhatsApp ve Facebook Messenger gibi daha popüler uygulamalar (Facebook’la bağlarına rağmen) aynı zamanda efsanevi “uçtan uca” şifrelemeye sahip değil mi ? Telegram’ı bu kadar özel kılan ne?

Telegram’ın ne yaptığını, ana özelliklerinin neler olduğunu ve onu neden kullanmayı düşünebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin. Ayrıca uygulamayı aşağıdaki bağlantıdan hemen indirebilirsiniz.

Telegram Nedir?

telegram özellikleri
Telegram

Telegram, Rusya’da geçici olarak yasaklanmış olmasına ve herhangi bir hükümet veya şirketle hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen, Rus girişimci Pavel Durov tarafından kurulan çok platformlu bir mesajlaşma hizmetidir. İlk olarak 2013’ün sonlarında iOS ve Android’de kullanıma sunuldu ve şu anda tahmini 700 milyon aylık kullanıcıya sahip. Telegram‘ın kullanıcı tabanı, büyük rakiplerinden birinde  bir gizlilik skandalı ortaya çıktığında artma eğiliminde oluyor.

Uygulamayı benzersiz kılan gizliliğe, şifrelemeye ve açık kaynaklı bir API’ye odaklanmasıdır. Resmi Telegram uygulamaları ve web arayüzüyle birlikte kullanılabilecek sayısız resmi olmayan müşteri var. Ayrıca birden fazla cihazın aynı hesabı (SMS ile doğrulanmış) ve aynı cihazda birden fazla hesabı kullanmasına da olanak tanır.

Telegram Nasıl Çalışır?

telegram nasıl çalışır
telegram nasıl çalışır

Telegram’ın temel işlevi diğer mesajlaşma uygulamalarının çoğuyla aynıdır: Diğer Telegram kullanıcılarına mesaj gönderebilir, grup sohbetleri oluşturabilir, kişileri arayabilir, video görüşmeleri yapabilir ve dosya ve çıkartmalar gönderebilirsiniz. Ancak diğer sohbet uygulamalarından farklı çalışmasını sağlayan birkaç spesifik özellik vardır.

Her şeyden önce Telegram’ın ana özelliği gizliliktir ve bunu sağlamak için uçtan uca şifreleme kullanır. Bu, iki yönlü bir konuşmanın dışında kalanların (bir şirket, hükümet, bilgisayar korsanları veya başka biri) gönderilenleri görmesini engelleyen şeydir.

Ancak Telegram bu şifrelemeyi normal sohbetlerde değil, yalnızca aramalarda ve “gizli sohbetler” özelliğinde kullanıyor. Bunlar yalnızca istemciden sunucuya şifrelenmiştir. Bu arada, sözde daha az güvenli hizmet olan WhatsApp, 2016’dan bu yana tüm mesajlarda, çağrılarda ve video görüşmelerinde uçtan uca şifreleme kullanıyor.

Telegram tamamen gizlilik ve güvenlikle ilgilidir ve Facebook gibi daha büyük şirketlerin sorumluluğunda değildir.

Bunun nedeni Telegram’ın bulutu daha iyi kullanmasıdır. Temel olarak tüm mesajlarınızı ve fotoğraflarınızı güvenli bir sunucuda saklar. Bu, bunlara bağlı herhangi bir cihazdan erişebileceğiniz anlamına gelir; bu da Telegram’ı, WhatsApp gibi diğer sohbet uygulamalarına göre çok daha fazla çoklu platform dostu hale getirir.

Kullanılabilirlik katan bir diğer güvenlik özelliği de kullanıcı adlarıdır. İnsanlara telefon numaranızı vermek yerine, onlara yalnızca kullanıcı adınızı verebilirsiniz. Bu, hangi bilgilerin orada olduğu ve insanların gelecekte sizinle nasıl iletişim kurabilecekleri konusunda daha iyi kontrol sahibi olmanızı sağlar. Daha da fazla gizlilik istiyorsanız, insanların sizi kullanıcı adı veya telefon numarası olmadan ekleyebilmesi için geçici bir QR kodu oluşturabilirsiniz.

Telegram, 2023 itibarıyla artık diğer sosyal medya ve sohbet uygulamalarında popüler bir özellik olan Hikayeler‘i de sunuyor. Ancak yalnızca Premium üyeler Hikaye yayınlayabilir, bu nedenle ayrıcalık için 5 ABD doları ödemeniz gerekir. Ancak hikayeler herkese açık olduğu sürece tüm üyeler Hikayeleri görebilir.

Telegram’ı Kullanmak Güvenli mi?

telegram rusya samsung galaxy christian-wiediger unsplash
telegram – christian-wiediger unsplash

Genel olarak Telegram, diğer sohbet uygulamalarının çoğu kadar güvenlidir. WhatsApp‘ın tüm mesajlaşmalarda uçtan uca şifrelemesinin daha iyi bir yaklaşım olduğu tartışılabilir, ancak şirketin Facebook/Meta ile olan bağları gizlilik savunucularını devre dışı bırakabilir.

Ayrıca, “gizli sohbetler” özelliğini kullanıyorsanız, aynı düzeyde uçtan uca şifreleme elde edersiniz. Üstelik kullanıcılar gizli sohbetlerdeki mesajları iletemez veya ekran görüntüsü alamazlar ve mesajlar kendi kendini imha edecek şekilde programlanabilir. Bir mesajın silinmesi, mesajın hizmetteki herkesten de silinmesine neden olur ve kullanıcılar yalnızca kendi mesajlarını değil, diğer kullanıcıların mesajlarını da silme seçeneğine sahiptir. Ayrıca uçtan uca şifrelenmemiş olsa bile tüm sohbetlerin şifrelendiğini de belirtmekte fayda var.

Ayrıca okuyun:  WhatsApp Rakipleri ve Alternatif Uygulamalar

Akılda tutulması gereken bir diğer nokta da verilerinizi satmanın Telegram’ın iş modelinin merkezinde yer almamasıdır. Telegram’ın SSS sayfasına göre şirket, reklam veya veri toplama ve paylaşma yoluyla değil, kurucusu ve CEO’su Pavel Durov tarafından finanse ediliyor.

Aynı sayfada Telegram ayrıca internet gizliliğinin iki ilkesinden birini “kişisel verilerinizi pazarlamacılar, reklamverenler vb. gibi üçüncü taraflardan korumak” olarak listeliyor. Bu, onu Facebook, Google, Amazon ve diğerlerinin sayısız hizmetiyle tam bir tezat oluşturuyor.

Sonuçta Telegram’ı kullanmak, mesajlarınızın WhatsApp veya diğer mesajlaşma uygulamalarına göre daha özel veya güvenli olduğu anlamına gelmez. Sunucu tarafı veri sızıntıları yine de meydana gelebilir ve son cihazınızın güvenliği zaten ihlal edilmişse hiçbir şifrelemenin faydası olmaz.

Telegram Ücretsiz mi?

telegram ücretsiz mi?
telegram ücretsiz mi?

Telegram’ın kullanımı ücretsizdir ve kurucusu ve CEO’su Pavel Durov tarafından desteklenmektedir. Şirket, 2021’de Telegram Premium abonelik hizmeti de dahil olmak üzere yeni para kazanma yöntemlerini uygulamaya başladı, ancak temel faaliyet olan sohbet, herkes için ücretsiz kalacak.

Bu yeni para kazanma yöntemleri, halka açık bire çok kanallardaki reklamları (Twitter yayınları gibi işlev görür), iş ekipleri ve uzman kullanıcılar için premium özellikleri ve ücretli çıkartma paketlerini içerir. Bu fonların bir kısmı, kanallar için geliştirilmiş görünürlük veya benzersiz çıkartma paketlerinin üreticiliğine yapılan ödemeler şeklinde kullanıcılara geri dönecek.

Telegram Premium’un aylık maliyeti yaklaşık 5 ABD dolarıdır ve Hikayeler yayınlama, daha büyük dosya yüklemeleri, premium çıkartmalar ve daha fazlası gibi birkaç ekstra özellik içerir. Ayrıca reklamları da kaldırır.

Telegram PC’de Kullanılabilir mi?

Telegram, sohbetleri ve dosyaları cihazınız yerine uzak bir sunucuda sakladığından, her şeye (gizli sohbetler hariç) web‘den de erişebilirsiniz. Web portalı veya çeşitli Chrome uzantılarından herhangi biri aracılığıyla erişin.

Şirket ayrıca API’sini ücretsiz olarak halka açık hale getiriyor ve geliştiricileri diğer platformlarda müşteriler oluşturmaya davet ediyor. Kullanıcılar ayrıca ücretsiz olarak özel botlar, temalar, çıkartmalar ve daha fazlasını oluşturabilir.

Whatsapp’ı Bırakıp Telegram’a Geçişin Artıları

whatsapp telegram
whatsapp telegram

Telegram’ın ana özellik listesi diğer uygulamalarla örtüşebilir ancak onunla rakipleri arasında pek çok spesifik fark vardır.

İşte sizi mesajlaşma uygulamalarını değiştirmeye itebilecek bazı önemli özelliklerin kısa bir listesi:

Gizli Sohbetler

telegram gizli sohbet
telegram gizli sohbet

Bahsi geçen gizli sohbetler, bir kişiyle uçtan uca şifreli mesajlaşmaya katılabileceğiniz yerdir. Ancak tek faydası bu değil: Gizli sohbetler aynı zamanda bir kişinin oradan mesaj iletmesine veya ekran görüntüsü almasına da izin vermez. Elbette birisi başka bir cihazla ekranın fotoğrafını çekebilir, ancak bu yine de önerilmez ve başka bir özellik ile desteklenir: kendi kendini imha eden zamanlayıcılar.

Kendini İmha Eden Zamanlayıcılar

Gizli sohbetlerinizdeki mesajların sonsuza kadar ortalıkta dolaşmasını istemiyorsanız Telegram, mesajları kalıcı olarak kaldırmak için kendi kendini imha eden zamanlayıcılar ayarlamanıza olanak tanır. Bir mesaj alındıktan sonra, kaybolmadan önce önceden belirlenmiş bir süre boyunca sohbette kalır (bir saniye ile bir hafta arasında bir süre seçebilirsiniz).

Bunu yapmak için özellikle gizlilik konusuna dikkat etmeniz gerekecek – bu hiçbir zaman bir sohbet kaydınız olmayacağı anlamına gelir – yine de bu, Facebook Messenger, WhatsApp ve WeChat‘in sahip olmadığı hoş bir seçenektir.

SIM’siz Erişim

telegram özellikleri
telegram özellikleri

Telegram’a kaydolmak için artık SIM kart gerekmiyor. Ancak Fragment hizmetinden anonim bir telefon numarası satın almanız gerekecektir. Bunlar Telegram’ın Toncoin kripto para birimi kullanılarak satın alınır ve genellikle 10-20 ABD doları tutarında bir maliyete sahiptir. Bu numaralar blok zincirine bağlıdır ve yalnızca Telegram ile çalışır.

Bulut Erişimi

Gizli olmayan sohbetler ve dosyalar bulutta saklandığından, bunlara herhangi bir cihazdan hesabınıza giriş yaparak erişebilirsiniz. Hiçbir zaman cihazdaki depolama veya önemli dosyaları kaybetme konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak, ancak bunun karşılığında gizlilik ve güvenliğinizi bir miktar kaybedersiniz.

Genel Mesaj Silme

2019’daki güncellemeden bu yana Telegram, kullanıcıların tüm cihazlarda diğer kullanıcılar tarafından gönderilen mesajları silmesine izin verdi. Bu biraz bölücü bir özellik. Mesajlarınızın başkası tarafından silinmesi pek iyi bir duygu değil. Ancak konuşmanız sizinle güvendiğiniz bir kişi arasındaysa, bu, çevrimiçi iletişimlerinizi kontrol etmenin başka bir kullanışlı yoludur.

Kullanıcı Adları

Yukarıda belirtildiği gibi, telefon numaraları yerine kullanıcı adlarının kullanılması, hesabınızın yalnızca bir telefona bağlı olmadığı anlamına gelir. Bu, diğer cihazlarda oturum açmayı kolaylaştırır, aynı cihazda birden fazla hesaba sahip olmanıza olanak tanır ve Telegram’a kişi olarak eklemek için telefon numaranızı birisiyle paylaşmak zorunda kalmamanızı sağlar.

Büyük Dosya Boyutu Sınırı

Büyük dosyalar göndermek istiyorsanız Telegram, 2 GB’a kadar dosya desteğiyle rekabetin çoğunu karşılıyor. Bu arada, WhatsApp’ın sınırı 100 MB gibi çok azWeChat’in sınırı da 100 MB ve Skype’ın sınırı 300 MB. Telegram dosyaları da bulutta depolanır, böylece bunlara diğer cihazlardan erişebilirsiniz.

Özelleştirmeler

Telegram, rakiplerinin çoğunda bulunmayan, baskın uygulama rengini, uygulamanın bağlantıları nasıl açtığını, kullanıcı arayüzünün animasyon gösterip göstermediğini ve daha fazlasını seçebileceğiniz bazı özelleştirme seçenekleriyle birlikte gelir. Deneyimi geliştirmek için botlardan yararlanabileceğiniz chatbot entegrasyonu da bulunmaktadır. API’yi kullanarak kendi temalarınızı, botlarınızı ve tam uygulamalarınızı bile oluşturabilirsiniz. Yıllar geçtikçe Telegram, uygulamaya daha fazla işlevsellik katan kapsamlı bir bot ekosistemi oluşturdu.

Telegram’a Geçişin Eksileri

Yeni Kullanıcı Duyurusu

Bir başka gizlilik hatası da, Telegram’ın, kişilerinize erişmesine izin vermediğiniz sürece, ona katıldığınızda kişilerinize bildirimde bulunmasıdır. Uygulama, kişilerinize ping atmak üzere olduğu konusunda sizi uyarmıyor ve bu, Telegram’ı dikkat çekmemek için kullanmak isteyenler için büyük bir uyarı.

Hikayeler ve Durumlar

Telegram, Hikayeleri yalnızca yakın zamanda bir özellik olarak ekledi ve yalnızca Premium ödeme yapan üyeler bunları yayınlayabilir. Ücretsiz üye olarak hâlâ izleyebilirsiniz ancak hikaye paylaşmayı seven biriyseniz bu büyük bir hayal kırıklığı olacaktır.

Kullanıcılar

Muhtemelen Telegram’ın daha popüler mesajlara göre sahip olduğu en büyük dezavantaj basitçe şudur: popülerlik. Yüz milyonlarca hayranına rağmen Telegram, aylık aktif kullanıcı sayısında hâlâ WhatsApp, Facebook Messenger ve WeChat’in gerisinde kalıyor.

Batı’daysanız ve yeni bir kişiyle tanışırsanız, büyük olasılıkla WhatsApp’ı Telegram messenger’a tercih edeceklerdir. Popülerlik popülerliği doğurur ve WhatsApp’ı tahttan indirmeye çalışmak Telegram için zorlu bir mücadeledir.

Telegram’ı Kullanmalı mıyım?

HONOR View 20'deki Telegram simgesi, mavi arka planda bir kedi ve bir balıkla.
Scott Adam Gordon / Android Otoritesi

“Gizlilik”, çevrimiçi hizmetlerde özellikle çekici bir ürün özelliği değildir. Belirsiz olabilir: Bunu her zaman hissedemeyiz veya anlayamayız ve bazen bunu yalnızca mahremiyet ortadan kaldırıldığında ciddiye alırız.

Özellikle özel bir kişiyseniz ve çevrimiçi güvenlik ve gizlilik ihlalleriyle ilgili haberlerden rahatsız oluyorsanız, Telegram’ı kesinlikle gizli sohbetler etkin olarak kullanmayı düşünmelisiniz. Daha popüler mesajlaşma uygulamalarıyla büyük ölçüde aynı deneyimi, daha fazla gönül rahatlığıyla yaşayacaksınız.

 Bu, Telegram’ın sizi çevrimiçi dünyanın sunduğu tüm gizlilik korkularından koruyacağını söylemekten çok uzak. Telegram, diğer mesajlaşma uygulamalarıyla ilgili endişeleri olanlar için popülerlik ve güvenliğin iyi bir birlikteliğini sunuyor.

Aşağıdaki düğmeyi kullanarak uygulamayı Google Play Store‘dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz; eğer istekliyseniz bir arkadaşınızla deneyin. Sizin için doğru olup olmadığına karar vermenin en iyi yolu, kendiniz denemektir.

Telegram SSS

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov Rus’tur ancak şirketin Rus hükümetiyle hiçbir bağı yoktur. Aslında kurucu, VKontakte sosyal medya ağının sahibi olması nedeniyle Kremlin tarafından baskı altına alındıktan sonra 2015 yılında Rusya’dan kaçtı. Uygulama, kullanıcı verilerini hükümetle paylaşmadığı için geçmişte Rusya’da da yasaklanmıştı. Şirketin merkezi şu anda Dubai’de bulunuyor.

Telegram, telif hakkını ihlal eden içeriği genel kanallardan, çıkartma setlerinden ve botlardan kaldırır. Şirket, özel bire bir veya grup sohbetlerindeki içeriğe erişemez veya içeriği kaldıramaz.

Hayır. Verileriniz, birden fazla ülkeye yayılmış sunucularda ve şifreleme anahtarları birden fazla yargı bölgesine dağılmış olarak depolanır. Bu, hiçbir hükümetin Telegram’ı verilerinizden vazgeçmeye zorlayamayacağı anlamına gelir. Şirketin SSS sayfasına göre, hiçbir zaman hükümetlere herhangi bir özel veri vermedi. Hatta Rusya’da bunu yapmayı reddettiği için kısa süreliğine yasaklandı.

Evet. Ancak Wi-Fi’ye bağlı değilseniz, veri sınırınızı aşarsanız veri ücretlerine tabi olabilirsiniz.

Evet, tüm sohbetler şifrelenir ancak varsayılan olarak yalnızca “gizli sohbetler” uçtan uca şifrelenir.

Hayır, öyle değil. Uygulamayı kullanabilir ve yalnızca bir kullanıcı adı kullanarak kişileri bulabilirsiniz.

Grup sesli aramaları şu anda beta sürümündedir. Uygulamanın beta sürümünü yükleyerek bunları deneyebilirsiniz. Bunun yalnızca gruptaki yöneticiler için çalışacağını unutmayın.

Telegram’da grup bulmak kolaydır. Basitçe masaüstü uygulamasına gidin ve sol üst köşedeki arama çubuğunu kullanın. Bu, arama teriminizle eşleşen grupları getirecektir ve tek bir tıklamayla katılabilirsiniz.

Telegram uçtan uca şifreleme şeklinde güvenlik sunuyor. Bu, gönderdiğinizde mesajlarınızın korunduğu anlamına gelir. Ancak Telegram sunucularına ulaştıklarında şifreleri çözülür ve bu da sizi savunmasız bırakabilir.

Telegram, bugün hala sahibi olan Rus kardeşler Nikolai ve Pavel Durov tarafından başlatıldı.

Telegram uçtan uca şifreleme sunar ancak bu özellik varsayılan olarak etkin değildir. Mesajlarınız Telegram sunucularına giderken ve sunuculardan ayrılırken korunur, ancak sunucudayken bunlara erişebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

WP Web Nedir? WhatsApp Web Özellikleri

WhatsApp, akıllı telefonlar ve internet bağlantısı üzerinden metin mesajları, sesli mesajlar, görüntülü…

WhatsApp Güvenlik ve Gizlilik Ayarları Nasıl Yapılır? 2023 Kapsamlı Kılavuz

WhatsApp, insanların birbiriyle uzaktan iletişim kurmasını mümkün kılan en popüler uygulamalardan biridir.…

WhatsApp Güvenlik ve Gizlilik Ayarları Nasıl Yapılır? 2023 Genişletilmiş Klavuz

Diğer mesajlaşma uygulamalarında olduğu gibi mesajlarınız tanımadığınız kişiler tarafından okunabilir ve farkında…

WhatsApp Rakipleri ve Alternatif Uygulamalar

WhatsApp, popüler bir anlık mesajlaşma ve iletişim uygulaması olmasına rağmen, çeşitli rakipleri…